درد لگن در سرطان رحم چگونه است؛ دردهای شدید و آزاردهنده و ناتوان کننده رحم و لگن
در مورد سوال درد لگن در سرطان رحم چگونه است؛ باید گفت، دردهای شدید و آزاردهنده لگن زمانی که سرطان رحم به مرحله پیشرفته رسیده باشد و چسبندگی های غیر عادی بین اعضای لگن و شکم ایجاد کرده باشد یکی از عوارض ناگوار کنسر آندومتر است؛ که درمان آن دشوار و گاه در مراحل بسیار پیشرفته تومور رحم، غیر ممکن میشود. اگر میخواهید دچار درد لگن به دنبال سرطان رحم نشوید؛ از علائم سرطان های زنان آگاهی یابید و با مشاهده هر نشانه مشکوک، سریع به پزشک زنان مراجعه کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- علائم درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟
- علت درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟
- نحوه بروز درد لگن در سرطان رحم
- عوارض درد استخوان لگن و سرطان
- عواملی که ریسک ابتلا به سرطان رحم را بیشتر میکند
- درمان درد لگن در سرطان رحم
- داروهای سرطان رحم
- مراقبت ها در طول درمان و بعد از درمان
- چه زمانی برای درد لگن در سرطان رحم باید به پزشک مراجعه کرد؟
- سخن پایانی
علائم درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟
در جواب علائم درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟ باید گفت ،دردهای مداوم، مزمن و مقاوم به درمان لگن در زنان، میتوانند به دلیل تومورهای اعضای داخل لگن مانند سرطان رحم پیشرفته باشند. پیش از آنکه بخواهیم بگوییم برای درد لگن به چه دکتری مراجعه کنیم باید بدانیم علائم آن چیست. شاید در ادامه سوال درد لگن در سرطان رحم چگونه بروز میکند باید گفت این درد ها میتوانند همراه با علائم زیر ظهور کنند.
- درد های عمقی شکم و لگن
- دردهای مبهم شکم و لگن، درد های شکم و لگن طول کشیده
- دردهای شکم و لگن که به داروهای مسکن پاسخ نمیدهند
- خونریزی های غیر عادی واژن
- خونریزی های غیرطبیعی و لکه بینی در بین پریودها
- ترشحات خونابهای واژن
- خونریزی یا لکه بینی بعد از یائسگی
- خونریزی یا لکه بینی بعد از رابطه جنسی
- بی اشتهایی
- سیری زودرس
- افزایش حجم شکم
- احساس سنگینی و پری و وجود توده در شکم و لگن
- بیاختیاری ادرار
- یبوست مزمن
- احتباس ادرار
- تکرر ادرار
- درد و سوزش در هنگام ادرار کردن
- کاهش وزن بدون تغییر رژیم غذایی
- کم خونی
- خستگی غیر معمول و همچنین درد اندام تحتانی و پاها
علت درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟
در جواب علت دردهای لگن در سرطان رحم باید گفت، دردهای شدید و آزاردهنده لگن در سرطان رحم پیشرفته و زمانی که تومور در مراحل بالا قرار میگیرد، بسیار شایع است و متاسفانه در افراد، ممکن است مقاوم به درمان های رایج باشد. حال علت درد لگن در سرطان رحم چگونه است؟ این علل عبارت است از:
- علت اول درد لگن در سرطان رحم؛ افزایش حجم تومور رحم و فشار آوردن توده بزرگ شده سرطانی به رشته های اعصاب اطراف، مانند اعصاب لگن، پایین ستون فقرات و پایین شکم. لذا بدیهی است که در مراحل اولیه سرطان رحم، که سایز تومور چندان بزرگ نیست؛ درد لگن وجود نخواهد داشت.
- علت دوم درد لگن در سرطان رحم؛ تومور های اعضای داخل لگن مانند تومور رحم، در صورت دست اندازی به بافتها و اعضای مجاور با ایجاد تغییرات سرطانی، باعث چسبندگی های غیر طبیعی میشوند. این تغییرات و چسبندگی ها از علل ایجاد دردهای مبهم و عمقی در افراد با تومورهای پیشرفته رحم، سرویکس و تخمدان محسوب میشوند.
- علت سوم درد لگن در سرطان رحم چگونه است؛ در بعضی از افراد، دست اندازی تومور به مغز استخوان لگن نیز، باعث ایجاد دردهای شدید در مراحل پیشرفته میباشد. لازم است بگوییم که تقریباً تمام تومورهای رحم، اعم از نوع آندوکارسینوم آندومتر و یا سارکوم رحم در مراحل بالا با دردهای شدید پایین شکم، لگن و احساس سنگینی و پری و احساس توده در این نواحی همراه هستند.
نحوه بروز درد لگن در سرطان رحم
در صورت وجود تودههای سرطانی در رحم بیمار، درد لگن احتمالا به صورت زیر بروز کند:
- احساس فشار و تنگی: وجود تودههای سرطانی در رحم میتواند باعث ایجاد احساس فشار و تنگی در ناحیه لگن شود، که احتمالاًٌ باعث درد و ناراحتی این ناحیه شود.
- تغییرات ساختاری: وجود تودههای سرطانی در رحم باعث تغییرات ساختاری در بافتها و عضلات اطراف رحم ایجاد کند. چنین تغییراتی قادرند به عنوان منبع درد لگن عمل کنند.
- گسترش سرطان: در صورت پیشرفت تودههای سرطانی داخل رحم و گسترش آن به سلولهای اطراف، احتمال آن وجود دارد که بافتها، عصبها و سایر اندامهای موجود در ناحیه لگن تحت تأثیر قرار بگیرند احتمال آن وجود دارد که عامل درد لگن شوند.
- تشکیل تودههای فشارزا: در صورت وجود تودههای سرطانی داخل رحم احتمال آن وجود دارد که این تودهها در ناحیه لگن فشار وارد کند. این تودهها با تحت فشار قراردادن عروق و عصبها عامل درد و ناراحتی در لگن و رحم خواهند بود.
- پخش درد: در برخی موارد، درد ناشی از توده های سرطانی رحم احتمالاً به نواحی دیگر لگن، مانند شکم پخش شود و باعث ایجاد درد لگن شود.
عوارض درد استخوان لگن و سرطان
درد استخوان لگن و سرطان و ثانویه به سرطانها، فشار یا سوزشی است، بسیار آزاردهنده، عمقی، مبهم و شدید، که زیر ناف احساس میشود. میتواند به صورت پیوسته استمرار یابد، یا در زمانهایی، از شدت آن کاسته شود و بعد از مدتی دوباره به اوج برسد. در درد استخوان لگن و سرطان پیشرفته رحم، متاسفانه افراد مبتلا، درد شدید سوزشی و دائمی را تجربه میکنند که گاه غیرقابل تحمل میشود.
درد استخوان لگن و سرطان میتواند به علت دست اندازی سلولهای سرطانی به مغز استخوان لگن هم اتفاق بیفتد. درد شدید باعث افزایش اضطراب و استرس فرد مبتلا میشود. استرس که ناشی از درد مداوم است، باعث میشود سیستم ایمنی تضعیف شود. همچنین به دنبال استرس ناشی از درد، که دائمی شده است، هورمون استرس یا کورتیزول بیشتری در خون ترشح میشود.
اثرات سوء کورتیزول، مانند افزایش فشار خون، افزایش قند خون و افزایش ضربان قلب میتواند ریسک بروز عوارض قلبی داروهای شیمی درمانی سرطان را افزایش دهد. همچنین درد استخوان لگن با ایجاد اختلالات خواب باعث مشکلات جدی در خلق و خوی فرد مبتلا میشود و ثابت شده است که پاسخ مناسب درمان ها در افرادی که سطح بالایی از اضطراب را تجربه میکنند و افرادی که خواب مناسب ندارند، به میزان قابل توجهی افت میکند.
پس به طور خلاصه، عوارض درد استخوان لگن در سرطان به شرح زیر است.
- افزایش استرس و اضطراب
- افزایش ترشح هورمون کورتیزول و عوارض سوء آن
- افت کیفیت خواب شبانه به علت درد
- اختلال و تضعیف سیستم ایمنی و کاهش میزان موفقیت درمان ها
عواملی که ریسک ابتلا به سرطان رحم را بیشتر میکند
ژنتیک مساعد در کنار عوامل محیطی، زمینه را برای ظهور سرطان رحم در افراد مهیا میکند. ریز فاکتورها یا عوامل مساعد کنند، جهت اطلاع به سرطان رحم عبارتند از:
- افزایش سن. فرم شایع سرطان رحم یعنی، کارسینوم آندومتر، اصولاً سرطان زنان یائسه است و در حوالی ۶۲ و ۶۳ سالگی ظهور میکند.
- چاقی کنترل نشده
- مصرف داروهای هورمونی، مانند قرص های ضد بارداری و درمان های جایگزین هورمون، یعنی اچ آر تی که بعد از یائسگی انجام میشود.
- مواجهه های طولانی مدت با داروهای هورمونی، حاوی سطح بالای استروژن
- دیابت تیپ ۲ کنترل نشده
- مواجهه با کارسینوژن ها
درمان درد لگن در سرطان رحم
درمان های اصلی برای درد لگن در سرطان رحم، به شرح زیر هستند.
- الف) مسکن ها و ضددردها. موثرترین ضد درد ها برای درد لگن در سرطان رحم اُپیوئید ها هستند. این داروها بسیار تخصصی هستند. نوع دارو، دوز مصرفی و مدت مصرف و چگونگی مصرف آن باید فقط با تجویز پزشک متخصص باشد. از جمله اپیوئید هایی که در درمان درد لگن سرطان رحم استفاده میشوند؛ ما به موارد شایع و پرمصرف زیر اشاره میکنیم.
- مورفین، فنتانیل، کدئین، اکسیکدون، هیدرومورفون، متادون.
- ب)رادیوتراپی های تسکینی. برای کاهش حجم توده و کاهش فشار وارده به روی رشته های عصبی و در نتیجه تسکین درد در مراحل پیشرفته سرطان رحم میتوان از پرتو درمانی های تسکینی استفاده کرد
- ج)جراحی به منظور کاهش حجم تومور. البته این جراحی ها به علت احتمال افزایش چسبندگی ها، معمولا کمتر از سایر روش ها مصرف میشوند.
داروهای سرطان رحم
در مورد داروهای درد لگن در سرطان رحم چگونه است باید گفت، شایع ترین و شناخته شده ترین نوع سرطان رحم، کارسینوم سلول مخاطی رحم یا کارسینوم آندومتر نام دارد و داروهای زیر برای درمان این نوع سرطان رحم، در پروتکل های شیمی درمانی قرار میگیرند.
داروها عبارتند از: کربوپلاتین، سیس پلاتین، دوکسوروبیسین، پاکسی تاکسل، دوسه تاکسل، تاموکسیفن. داروهایی که برای سارکوم رحم، که نوع دیگر سرطان رحم است، استفاده میشود؛ عبارتند از: دوسه تاکسل، دوکسوروبیسین، جمسیتابین، ایفوسفامید.
مراقبت ها در طول درمان و بعد از درمان
رعایت نکات مراقبتی زیر سبب میشود که اثربخشی درمان ها برای سرطان رحم بیشتر شده و از میزان عوارض جانبی آنها کاسته شود.
1-حمایت روحی روانی از فرد مبتلا
2-رژیم غذایی سالم
۳-در معرض نور خورشید قرار گرفتن بیمار به میزان متعادل
4-دوری از سیگار و قلیان
5-قطع مصرف نوشیدنی های الکلی
6-مصرف سبزیجات دارای برگ های سبز تیره و میوه و صیفیجات با رنگ زرد، نارنجی و قرمز
7-استفاده از وسایل کمک حرکتی مانند، عصا و واکر؛ در صورت نیاز برای بیمار
8-شرکت در گروه های دوستی که افراد آن دارای مشکل یکسان با فرد مبتلا میباشند
9-پرهیز از مواجهه با شرایط پرخطر، مانند تماس نزدیک با ناقلین یا مبتلایان بیماریهای مسری
10-قرارگیری فرد مبتلا در اتاق با تهویه مناسب
11-جایگزین کردن آب و آبمیوه های طبیعی بدون شکر، به جای چای و نوشیدنی های صنعتی و قهوه
12-فراهم کردن شرایطی برای خواب کافی و با کیفیت
۱3-پیگیری کردن تخصصی و مطمئن و فوق تخصصی جلسات درمان و عدم قطع تماس با پزشک و اطلاع فوری به پزشک معالج در صورت بروز علائم هشدار و عوارض جانبی داروها
چه زمانی برای درد لگن در سرطان رحم باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد لگن تجربه میکنید و شک دارید که درد فوق به دلیل ابتلا به سرطان رحم باشد، ضروری است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در واقع، بهترین زمان برای مراجعه به پزشک مشاهده هر نوع علائمی از ابتلا به بیماری در فرد است که فرد را نگران کرده یا در وضعیت عادی بیمار تغییر ایجاد میکند.
در موارد زیر، به طور ویژه باید به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید: اگر درد لگن بیمار شدید و غیرمعمول باشد و با روند بهبودی طبیعی بیماری درد در فرد تسکین نیافت، باید در اسرع وقت به پزشک اطلاع داده شود.
- تغییر روند عادات پریودی: اگر در عادات پریودی خود تغییرات ناگهانی از جمله خونریزی بین دورههای قاعدگی، تغییر در رنگ و بوی و دفعات قاعدگی و کیفیت خونریزی از جمله کم شدن یا زیاد شدن آن، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- سایر علائم نگرانکننده: اگر همراه با درد لگن علائم دیگری مانند کاهش کیفیت عمومی سلامت بیمار، کاهش وزن بدون دلیل مشخص، تورم در ناحیه شکم، احساس فشار در لگن، درد شکم یا سایر علائم ناراحت کننده دیگر را تجربه میکنید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
مهم است که در مواردی که مشکوک به ابتلای خود به سرطان هستند، با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند با معاینه و بررسی سابقه پزشکی هر بیمار و انجام تستهای لازم علت دقیق درد لگن را تشخیص دهد و درمان مناسب را برای فرد تجویز کند.
سخن پایانی
در مورد مبحث درد لگن در سرطان رحم چگونه است باید گفت؛ زمانی که تکثیر سلول های دیواره رحم، بیش از حد نرمال و از کنترل خارج شود؛ سلول های تولید شده دارای ویژگی های غیر عادی و سرطانی میشوند و دیگر تعداد سلول های غیر عادی به حدی زیاد میشوند که توسط روش های طبیعی و ژنهای سرکوب کننده، مهار نمیشوند.
با رشد تومور و افزایش حجم آن به علت فشار وارده به روی دسته های اعصاب مجاور، دردهای لگنی شدید ایجاد میشود؛ که تحمل آن برای بسیاری از مبتلایان غیر ممکن است. برای پیشگیری از رخداد این درد آزاردهنده الزامی است، که بانوان علائم اولیه سرطان رحم از جمله هر نوع خونریزی غیر عادی واژینال به خصوص در حوالی یائسگی و یا بعد از آن را جدی بگیرند و سریعا برای بررسی به متخصص زنان مراجعه کنند.