درد استخوان دنبالچه و یا کوکسیداینیا به دردی گفته می شود که در ناحیه انتهای ستون فقرات درست بالای ناحیه باسن ایجاد می شود. این درد معمولا به دلیل آسیب دیدگی های فیزیکی ایجاد می شود. به طور مثال، پس از این که فردی با شدت زیاد بر روی باسن خود فرود می آید ممکن است که استخوان دنبالچه اش و یا بافت های اطراف آن دچار آسیب دیدگی شود.
این درد معمولا در هنگام نشستن و یا خم کردن کمر بیشتر می شود و همچنین بسته به علت آن درد ممکن است که به شکل های مزمن، رفت و برگشتی، تیر کشیدن و یا گزگز متفاوت باشد.
در زندگی روزمره نیز ممکن است که به دلایلی مانند نشستن طولانی مدت به صورت غیر استاندارد درد استخوان دنبالچه ایجاد شود. در این موارد درد دنبالچه با استراحت کردن و درمان های اولیه ای مانند استفاده از کیسه یخ و دارو های مسکن پس از گذشت کمتر از یک هفته از بین می رود.
اما گاهی اوقات و در برخی شرایط نیز ممکن است که این درد نشانه ای از وجود یک بیماری و یا مشکل جدی باشد. به طور مثال، مشکلات پوستی، مشکلات گوارشی، مشکلات دیسک های ستون فقرات، شکستگی استخوان دنبالچه و یا عفونت های مختلف همگی می توانند باعث ایجاد درد استخوان دنبالچه شوند.
پس اگر دچار درد استخوان دنبالچه شده اید ،در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد مواردی مانند دلایل ایجاد درد، این که چه زمانی این درد خطرناک است و برای آن باید به پزشک مراجعه کنید و همچنین فرآیند تشخیص علت درد و درمان آن هر آن چه را که نیاز است در اختیار شما بگذاریم.
دلایل ایجاد درد دنبالچه
عوامل بسیار زیادی می توانند باعث ایجاد درد دنبالچه شوند که برخی از آن ها طبیعی است و نیازی به نگران بودن در رابطه با آن نیست اما برخی از آن ها بسیار جدی هستند و بهتر است که اگر علائم آن ها را در خود مشاهده کردید نسبت به درد نگران باشید و در سریع ترین حالت ممکن به دنبال درمان برای آن باشید.
به همین دلیل ما هم در ادامه درد ها را به دو دسته طبیعی و خطرناک تقسیم کرده ایم تا راحت تر بتوانید آن ها را از یکدیگر تشخیص دهید.
عوامل و شرایط طبیعی
به طور کلی سبک زندگی اشتباه می تواند فشار بسیار زیادی به ستون فقرات و بافت های اطراف آن وارد کند. نشستن طولانی مدت بر روی صندلی آن هم به صورت اشتباه از جمله شایع ترین دلایلی است که باعث ایجاد درد دنبالچه می شود.
برخی از فعالیت های روزانه ای که باعث ایجاد درد دنبالچه می شوند:
- کتاب خواندن طولانی مدت
- کار با کامپیوتر به صورت طولانی مدت
- نشستن به صورت طولانی مدت و بدون تحرک خاص
البته برخی از افراد هم هستند که به دلیل شغلشان مجبور هستند که به صورت طولانی مدت بنشینند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارمندان مختلف مانند کارمندان بانک ها
- تعمیر کاران ساعت
- تعمیرات تلفن همراه
- دندانپزشکان
اگر شغلی دارید که مجبور هستید ساعت های طولانی بر روی صندلی بنشینید، می توانید با رعایت موارد زیر فشار وارده به استخوان دنبالچه و به طور کلی ستون فقرات را کاهش دهید:
- استفاده از صندلی مناسب و ارگونومیک
- یادگیری نحوه صحیح نشستن
- یادگیری دسک ارگونومی و نحوه صحیح کار با کامپیوتر
- ورزش کردن و انجام حرکات کششی در بین ساعت های کاری
- تقویت عضلات اطراف ستون فقرات
- استفاده از دونات کوشن و یا همان بالشتک دونات شکل که باعث کاهش فشار وارده به استخوان دنبالچه می شود.
البته گاهی اوقات هم درد استخوان دنبالچه به صورت کاملا طبیعی و به دلیل تغییرات بدن ایجاد می شود. به طور مثال ممکن است که کودکان به صورت کاملا موقتی و به دلیل رشد درد در این ناحیه را حس کنند.
و یا مادران باردار خصوصا در سه ماهه آخر بارداری و به دلیل رشد زیاد جنین و فشار های وارده از طرف آن دچار درد استخوان دنبالچه می شوند زیرا بدن مادر برای این که بتواند اجازه رشد به جنین را بدهد و وزن آن را تحمل کند باید تغییر کند.
در زایمان نیز ممکن است که عبور جنین باعث ایجاد فشار زیادی بر روی دنبالچه شود و درد استخوان دنبالچه ایجاد شود. این درد ها در کمتر از 1 ماه پس از زایمان به صورت طبیعی از بین خواهند رفت و نیازی به درمان خاصی نیست. شما می توانید با استفاده از کیسه آب گرم درد آن را کاهش دهید تا از بین برود.
البته اگر بیش از یک ماه از زایمان گذشته بود اما درد بهبود نیافته بود، بهتر است که کمی نسبت به آن نگران شوید و برای مشخص شدن علت ایجاد آن به پزشک ارتوپد مراجعه نمایید.
بیماری ها شرایط جدی
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، گرچه که در اغلب موارد درد استخوان دنبالچه معمولا به دلیل آسیب دیدگی های جزئی ایجاد می شود، اما به هر حال این امکان نیز وجود دارد که یک بیماری و یا مشکل جدی باعث ایجاد آن شده باشد که از جمله این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب های شدید فیزیکی مانند شکستگی و یا در رفتگی
- آرتروز های مختلف که باعث تحلیل رفتن مفاصل می شوند
- آسیب به مفاصل به دلیل استفاده بیش از حد و یا تضعیف شدن آن ها به دلیل افزایش سن
- کاهش تراکم استخوان ها و مفاصل به دلیل مواردی مانند کمبود مواد مغذی و یا بیماری های مختلف
- انحراف های غیر طبیعی ستون فقرات مانند اسکولیوز
- تنگی کانال نخاع
- مشکلات دیسک کمر مانند فتق، بیرون زدگی و یا پارگی دیسک
- تومور های مختلف مانند هموروئید ها و یا حتی تومور های سرطانی
- عفونت های مختلف
- بیماری های پوستی مختلف که باعث ایجاد خشکی شدید و یا زخم در ناحیه استخوان دنبالچه می شوند
- برخی از مشکلات گوارشی
- برخی مشکلات احشائی مانند مشکلات کلیه (عفونت و یا سنگ کلیه)
- اضافه وزن بیش از حد
- برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت و یا بیماری های خود ایمنی
همان طور که خواندید مشکلات و بیماری های بسیار زیاد و جدی هستند که می توانند باعث ایجاد درد استخوان دنبالچه شوند که رسیدگی به آن ها باید در سریع ترین حالت ممکن انجام شود تا مشکلات جدی تر و بزرگتری ایجاد نشوند.
به طور مثال اگر به مشکلات دیسک ها رسیدگی نشود، ممکن است که فشار وارده بر روی ریشه عصبی ناشی از بیرون زدگی دیسک آنقدر افزایش یابد که در نهایت عصب به صورت دائمی دچار آسیب شود و در نتیجه در نقاطی از بدن فلج دائمی ایجاد شود. این فلج می تواند در چهار اندام ایجاد شود و یا باعث از دست رفتن کنترل ادرار و مدفوع شود. در مواردی هم ممکن است فرد قوای جنسی خود را از دست دهد.
بنا بر این بسیار مهم است که اگر حس می کنید درد شما غیر طبیعی است و یا این که همراه با درد علائم دیگری نیز ایجاد شده است، سریعا برای تشخیص علت و درمان آن به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
در ادامه موارد و شرایطی که باید با مشاهده آن ها به پزشک مراجعه کنید را نیز به صورت کامل برای شما قرار می دهیم.
چه زمانی برای درد استخوان دنبالچه باید به دکتر مراجعه کرد؟
همان طور که خواندید، ممکن است که درد استخوان دنبالچه به دلیل بیماری ها و یا شرایط خاصی ایجاد شده باشد که در آن صورت برای رسیدگی به آن و تشخیص دقیق علت باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
برخی از علائم، شرایط و مواردی که ممکن است نشان دهنده خطرناک بودن درد استخوان دنبالچه باشند:
- از ایجاد درد بیش از یک هفته گذشته اما بهبودی در آن دیده نمی شود
- درد دائما با گذشت زمان در حال افزایش است
- درد به صورت ناگهانی و بسیار شدید و به دنبال یک حادثه ایجاد شده است
- در ناحیه آسیب و یا سایر اعضا گزگز و یا بی حسی وجود دارد
- در ناحیه آسیب کبودی گسترده ایجاد شده است
- نمی توانید به صورت طبیعی راه بروید و یا تعادل خود را حفظ کنید
اگر درد بدون دلیل و یا حادثه خاصی ایجاد شده است، ممکن است که نشانه ای از یک بیماری خاصی باشد که اگر با شرایط زیر همراه بود باید سریعا به دنبال فوریت های پزشکی باشید:
- درد مزمن که بهبود می یابد اما به صورت دوره ای دوباره ایجاد می شود
- درمان های خانگی مانند کیسه یخ باعث افزایش درد می شوند
- ایجاد علائمی مانند تب، تهوع و استفراغ و بی حالی
کاهش درد استخوان دنبالچه به صورت خانگی
اگر شرایطی که پیش تر خواندید را به همراه درد استخوان دنبالچه در خود مشاهده و تجربه نکردید، به احتمال بسیار زیاد نیازی به نگران بودن در رابطه با درد نیست و می توانید با درمان های خانگی زیر درد خود را کاهش دهید تا زمانی که در به صورت کلی از بین برود:
استفاده از دارو های مسکن که نیازی به نسخه ندارند
شما می توانید با استفاده از دارو های مسکن و ضد التهاب ساده مانند استامینوفن، ایبوپروفن، پاراستامون و آسپرین درد خود را کاهش دهید. همچنین پماد های موضعی مانند ولترن نیز می توانند درد و التهاب را به میزان چشمگیری کاهش دهند.
اصلاح سبک زندگی
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، شما می توانید با اقدامات ساده ای مانند یادگرفتن نحوه صحیح نشستن، استفاده از صندلی استاندارد و ارگونومیک و انجام حرکات کششی در بین ساعات کاری فشار وارده بر روی استخوان دنبالچه را کاهش دهید. ماساژ درمانی نیز اگر به صورت صحیح انجام شود می تواند تاثیر چشمگیری داشته باشد.
استفاده از کیسه آب یخ و حمام آب گرم
استفاده از کیسه آب یخ بر روی محدوده آسیب دیده می تواند درد و التهاب ناشی از آسیب را کاهش دهد. این درمان خصوصا در ساعات اولیه آسیب بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
گرفتن دوش آب گرم نیز می تواند اسپاسم عضلات ناحیه آسیب دیده را کاهش دهد و به کاهش درد کمک کند.
استفاده از دونات کوشن
دونات کوشن بالشتک دونات شکلی است که شما می توانید با استفاده از آن در هنگام نشستن، فشار وارده به استخوان دنبالچه را به میزان چشمگیری کاهش دهید.
درمان های پزشکی درد استخوان دنبالچه
اگر علائم و نشانه های خطر درد استخوان دنبالچه که پیش تر قرار دادیم را در خود مشاهده کردید، نیاز است که در سریع ترین زمان ممکن به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نمایید تا علت ایجاد درد سریعا شناسایی شود.
پس از مراجعه، پزشک تشخیص را با معاینات فیزیکی و پرسیدن شرح حال آغاز می کند و سپس با بررسی آزمایش های مختلف مانند آزمایش تصویر برداری با اشعه X، MRI، و آزمایش خون می تواند علت را به صورت قطعی تشخیص دهد.
پس از آن راه درمانی با توجه به علت ایجاد درد و شدت آن و همچنین در نظر گرفتن موارد دیگری مانند شرایط کلی بیمار، سن او و بیماری های زمینه ای همراه بیمار ایجاد می شود.
گزینه های درمانی برای درمان درد استخوان دنبالچه، معمولا شامل موارد زیر است:
- مصرف دارو های مسکن، ضد التهاب و یا آنتی بیوتیک ها در صورت وجود عفونت
- تزریق دارو های کوتیزونی و یا اوزون
- فیزیوتراپی و حرکت درمانی
- اصلاح سبک زندگی
- استفاده از کمربند های طبی
- درمان بیماری های زمینه ای
در نهایت اگر درمان های غیر جراحی بالا اثر گذار نبودند و شدت آسیب بسیار زیاد بود، پزشک برای درمان، جراحی را پیشنهاد می کند.
جمع بندی مطالب و سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا هر آن چه را که نیاز است در رابطه با درد استخوان دنبالچه بدانید در اختیار شما بگذاریم تا اگر دچار این درد شده اید یک دید کلی نسبت به آن داشته باشید.
اگر علائم خطری که در این مقاله خواندید را در خود مشاهده کردید، بهتر است که برای جلوگیری از خطرات احتمالی، هرچه سریع تر برای تشخیص علت ایجاد آن و سپس شروع سریع درمان های متناسب با آن، به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
برای این کار شما می توانید همین الان با مراجعه به کلینیک تخصصی ارتوپدی ما در ابتدا با کمک پزشکان حاذق و با تجربه مجموعه علت را به صورت دقیق و اصولی شناسایی کنید و سپس در همین مجموعه و با استفاده از جدید ترین دستگاه ها و متد های درمانی به حل مشکل خود بپردازید. عدم رسیدگی به درد استخوان دنبالچه، می تواند مشکلات بزرگتری مانند فلج قسمت هایی از بدن و یا از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع را به همراه داشته باشد بنابر این توصیه می شود که از خوددرمانی و تاخیر در مراجعه به پزشک خودداری نمایید
برای اطمینان از تشخیص صحیح نیز میتوانید به کلینیک تخصصی ما مراجعه کرده و تحت نظر متخصصانی حاذق معاینه و درمان شوید. برای گرفتن نوبت از شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما استفاده کنید.
مجموعه ارتوپدی ما با بهره مندی از به روزترین تجهیزات پزشکی و متخصصین ارتوپدی متبحر برای درمان انواع بیماری های ارتوپدی در خدمت شما عزیزان است.